O festivalu

Festival pod Pohorjem je luč ugledal leta 2017. Nastal je kot ideja oplotniških glasbenih ustvarjalcev v želji, da bi tudi v našem kraju vsako leto pripravili dogodek, ki bi pod vznožje Pohorja privabil glasbenike od blizu in daleč. Oplotnica je zibelka nekaterih zelo znanih glasbenih skupin, izvajalcev in ustvarjalcev domače glasbe, zato ni naključje da se festival odvija prav tu.
Priča ste lahko izjemno lepi sceni grajskega dvorišča. Prekrasno kuliso nam daje Graščina, žički dvorec, ki je bila zgrajena med leti 1621 in 1631. Leta 2010 pa je bila v celoti prenovljena. Vsako leto pričnemo Festival pod Pohorjem kot se spodobi z domačini, ki zaigrajo in zapojejo znano oplotniško himno Tu smo doma. To je tudi avizo festivala. Ustvarila sta jo domačina Tine Lesjak in Dušan Ravnjak.
Kot nekakšna posebnost našega festivala je, da se ansambli predstavijo z dvema skladbama. In sicer s prvo lastno ter z dodatno skladbo, ki pa je glede na prvo prijavljeno (ali je to valček ali pa polka) določena s strani organizatorjev. Tričlansko strokovno komisijo sestavljajo strokovnjaki oziroma osebe z večletnimi izkušnjami na področju glasbe. Člani so izbrani tako, da ni neposredne povezave z izvajalci, kar zagotavlja objektivno in strokovno oceno izvedbe celotne skladbe. Tako izberejo zmagovalca po mnenju strokovne komisije. Pri izbiri zmagovalca občinstva pa po koncu zadnje skladbe tekmovalnega dela sodelujejo z glasovnicami tudi vsi obiskovalci. Vsak izmed nagrajencev prejme unikatno ročno izdelano podobo harmonike iz različnih vrst pohorskega kamna. Umetnine nastajajo izpod rok domačega umetnika Marjana Crniča.
Kljub temu da je to vendarle neke vrste tekmovanje, si želimo, da se ansambli družijo, spoznavajo, sklepajo nova prijateljstva in bi tako vsak odšel domov dobre volje, s samimi prijetnimi spomini iz Oplotnice.
Festival pod Pohorjem želimo predstaviti celotni Sloveniji. Posnetek festivala pa v poletnih mesecih predvaja RTV Slovenija. Vsem, ki se nam boste pridružili kot gostje pa obljubljamo, da se boste imeli lepo in boste uživali v prelepem večeru v naši Oplotnici.